Over Noordteater – Geschiedenis – Bedrijf 1

Theater is een perpetuum mobile. Het valt nooit stil. Net als je denkt: ‘Het seizoen zit erop, we hebben het gehad en het was goed’, sta je met één been in je volgende productie. Ieder jaar weer. En zolang er mensen zijn die die onrustige motor draaiende houden, blijft het NOORDTEATER bestaan.”
Jacques Van den Bergh, voorzitter NOORDTEATER, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in juni 2000.

1975 – 1979: de geboortejaren

Eerste bedrijf, waarin acteurs stichters worden en hun grote droom verwezenlijken: een heus kamertheater in hartje stad.

Binnen toneelgroep Opbouw dromen Frans Van De Velde, Pierre Soetewey en Etienne Oppeel al langer van een eigen theaterruimte. De bovenverdieping van een achterbouw aan de Lange Noordstraat, vlakbij de  uitgaansbuurt Stadswaag, blijkt uiteindelijk de ideale locatie. Op 6 juni 1975 wordt de vzw NOORDTEATER officieel boven de doopvont gehouden. Vier maanden later, na veel hoofdbrekens en dito handenarbeid, is er een zaal, een bar, een repertoire en een première: begin oktober ’75 gaat het doek op voor de klassieker Spoken van Henrik Ibsen.

Het Antwerpse theaterpubliek bedankt al die inspanningen met een massale interesse. Na vijf succesvolle seizoenen barst het zaaltje met zeventig zitjes zowat uit zijn voegen. Tijd om uit te wijken naar een nieuwe stek, met een grotere zaalcapaciteit en een betere omkadering.

bedrijf 2