Over Noordteater – Geschiedenis – Bedrijf 2

1980 – 1988: de groeipijnen

Tweede bedrijf, waarin een nieuwe zaal een nieuw elan geeft en de eerste stappen worden gezet naar het meest professionele amateurgezelschap in Antwerpen.

Een zaal met 85 stoelen, een nieuwe bar, foyer, vestiaire, repetitieruimtes, werkplaatsen, bureau en stockageruimte: na een paar maanden hard labeur is het ruime herenhuis aan de Steenhouwersvest vertimmerd tot een gezellig stadstheater.
Met Judenrat van Steve Wilmer zet het gezelschap in oktober 1980 een wereldcreatie op de planken. Het wordt meteen een voltreffer.

Maar dan maakt het nog jonge gezelschap een even klassieke als kapitale fout: het luistert naar het publiek. Een enquête wijst uit dat ‘de mensen vooral willen lachen’. Dus worden er het volgend seizoen uitsluitend komische stukken geprogrammeerd.
De afstraffing laat niet lang op zich wachten. Het aantal abonnees krijgt een fikse deuk.

Het artistiek comité zoekt opnieuw naar evenwicht, maar toch duurt het enkele seizoenen voor het toeschouwersaantal weer aantrekt. Ondertussen beleeft ook het bestuur woelige tijden. De tijd is rijp voor een nieuwe aanpak en een totale reorganisatie.

bedrijf 1 | bedrijf 3