Over Noordteater – Geschiedenis – Bedrijf 4

1999 – 2003: nieuwe horizonten

Vierde bedrijf, waarin bestuur en bar worden vertimmerd, en wordt uitgekeken naar een nieuwe locatie.

De bar – het ‘hart’ van het theater – wordt in eigen beheer verbouwd tot een gezellige ruimte waar het goed antichambreren en nakaarten is.
Op artistiek vlak blijft het theater geloven in een goede mix van kwaliteit en populariteit van klassiekers en lichtere stukken. Waarbij het iets moeilijkere werk zeker niet uit de weg wordt gegaan, maar de toegankelijkheid voor een breed publiek steeds voorop blijft staan.
Toch worden de keuzes gedurfder. Terwijl vroeger veelal uit het gevestigd repertoire werd geput, is er nu ook aandacht voor creaties uit binnen- en buitenland en voor hedendaags toneel. Om dit in goede banen te leiden, wisselen eigen talent en beroepsmensen elkaar af in de regisseursstoel.

Het publiek is duidelijk niet afkerig van die nieuwe aanpak. Ook het invoeren van het premièreabonnement, waarbij het publiek achteraf letterlijk meeviert, -snoept en -drinkt met de acteurs, blijkt een schot in de roos.

Met meer dan 680 abonnees en zowat achtduizend bezette stoelen per seizoen kan niks de pret meer verstoren.
Tot blijkt dat het gebouw aan de Steenhouwersvest – stilaan uitgegroeid tot een hippe Antwerpse buurt – verkocht wordt en het NOORDTEATER andermaal moet uitkijken naar een nieuwe zaal. Die zaal hebben we ondertussen gevonden en volledig gerenoveerd, nl. aan de Sint-Nicolaasplaats, op wandelafstand van Grote Markt en Scheldekaaien, met voor de deur (Lange Nieuwstraat) een tramhalte, en vlakbij de grote parkings aan de Groenplaats.

bedrijf 1 | bedrijf 2 | bedrijf 3 | bedrijf 5